28 octombrie 2009

Azi vorbim despre Mafalde si sfatuitorii cei " binevoitori "

A venit toamna... de data asta cu adevarat, toamna cea urata cu frig si ploi multe, cu frunze cazand din copaci si melancolie blegoasa pentru unii.Stand in casa de acum incolo mult mai mult decat pana acum, voi avea timp sa umplu paginile blogului mai des decat am facut-o in trecut.
Imi pare rau ca aceasta serie de noi articole debuteaza cu unul pornit dintr-un dezgust total.M-am gandit si ieri sa scriu, dar eram invaluita in atmosfera de sarbatoare si nu as fi vrut sa patez iar ziua de ieri -care si-asa mi-a fost cumva stricata - cu ganduri nasoale.
Faptul ca majoritatea oamenilor  din ziua de azi nu mai sunt cum erau candva, am invatat-o de mult timp, de aceea ma si comport ca atare cu multi dintre ei, ceea ce nu am invatat inca este sa nu ma mai raneasca mizeriile lor si sa pot ignora imediat ceea ce afirma.Desi "s-a lucrat" de catre mama la psihicul meu si se lucreaza inca, acum si de D., ca nu merita sa pun la suflet nimic, firea mea este alta si nu cred ca am s-o pot schimba vreodata.Mi-ar placea enorm de mult ca Bimbi sa fi semanat cu D., care desi este sensibil tare are o tarie extraordinara si un fel anume de a trece peste vorbe fara sa-i pese de nimic.Atat de mult imi place ca ii ignora pe majoritatea si isi vede de-ale lui, il doare la bascheti de ce spune X si Y si mai ales nu povesteste nimic despre el, despre noi, despre copil.Decat banalitati...
Cel mai tare ma scot din minti atotstiutorii astia de care te impiedici peste tot: in parc, la job, la supermarket, la doctor, pe net, oriunde vrei si nu vrei se gasesc persoane care le stiu ei pe toate, dau sfaturi tuturor si cred ca detin adevarul absolut.De multe ori am reactionat extrem de urat in cazuri d-astea, in care ma sfatuiau total gratuit oameni pe care nu i-a intrebat nimeni absolut nimic, am invatat si asta de la D. sa ma corijez si sa am altfel de reactii in czurile mai sus amintite.Ca ceri tu cuiva un sfat cand esti in dilema si ca omul care ti-l ofera are o parere total opusa cu ceea ce gandesti tu, este una, zici merci, te cugeti si iti vezi de ale tale, dar atunci cand se baga astia care se cred ei Mafalda si incep sa iti zica nspe mii de chestii eu ma sufoc de nervi, efectiv.
Mi-aduc aminte acum momentele de la inceputul relatiei mele cu D. Mai povesteam si eu una, alta "din casa" :-D ( vorba lui ), le spuneam cum ii fac eu fitze ca-mi placea sa-l tin pe jar si cum imi placea sa fiu putintel sadica ca sa-mi arate el cat de mult ma iubea,etc... aiureli de domnisoara indragostita... si s-au gasit atunci niste Mafalde d-astea care-mi spuneau ca nu e bine ce fac, imi tineau teorii despre cum tebuie sa ma port cu un barbat ca sa-l am langa mine ( parca eu iesisem atunci de la manastire si nu mai vazusem picior de barbat in viata mea ), ca sunt rea si ca nu va sta cu mine, ba ca o sa ma bata rau si o sa se razbune pentru ce-i faceam, o droaie de sfaturi d-astea neavenite total de-a-n pixul.
Si mergeam la mama si-i povesteam ce-mi spuneau tantile alea toate si mama imi spunea mereu : " nu mai povesti nimanui nimic, totdeauna drumul spre iad este pavat numai cu intentii bune " :-D.-cata dreptate are -
Cand s-a mutat D.la Bucuresti am avut atunci o droaie de probleme si o perioada super grea si naspa din viata mea, tot Mafaldele s-au grabit sa ma sfatuiasca ca de ce accept situatia asta, ca ele nu ar fi facut pentru niciun barbat sacrificiile pe care le-am facut eu, ca sunt o groaza de alti barbati in lumea asta si de ce sa trec prin momente grele cu D. daca eu pot avea orice alt barbat din Bucuresti de aici de aproape.
Si iar mi-am vazut eu de treaba mea si lucrurile s-au rezolvat, s-a calmat situatia, ne-am asezat la casa noastra si abia atunci si-au bagat iar coada aceleasi  " bine intentionate ", care culmea aveau toate niste relatii dezastroase sau erau singure, de data asta spunandu-mi in toate discutiile ( acum de-a dreq le povesteam amanunte, uneori chiar picante ) ca si-ar dori si ele un barbat ca D., ca ce barbat bun mi-a dat Dzeu., ca e un baiat extraordinar, etc.Hai, nu zau?!! Acum era iar bun si minunat ! Mai nu stiu cand, atunci cand  era la ananghie trebuia sa-l parasesc ca sunt barbati pe toate gardurile iar acum deodata era iar extraordinar.Pai da, dupa toate cele rele, cand s-au asezat apele, era iar bun !
Daca la exemplul de mai sus Mafeldele respective cel putin ma cunosteau, aveam contact direct cu ele zi de zi, acum mai nou, primesc jaloane si sfaturi total necerute si neavenite despre cum sa-mi cresc eu copilul de la persoane care-mi sunt total straine, care nu ma cunosc decat din niste postari pe internet. :-D
In prima faza m-am suparat si chiar ii povesteam patimas lui D. cum e posibil sa-mi spuna ca asa cum il cresc pe Ayan nu e tocmai ok.Si D. intelept a ras si mi-a spus ca-s inca copil de ma supar pentru bazaconiile astea.Mi-a spus ca fiecare este liber sa spuna ce vrea, important este sa nu-i bag in seama deloc.M-a intrebat daca cucoanele astea care sunt atat de bune sfatuitoare au vreun " produs finit " pe care-l putem admira si noi in toata splendoarea lui, daca au vreun copil crescut de ele si ajuns la maturitate pe care-l putem aplauda ca este un OM in adevaratul sens al cuvantului?
Dupa aceasta prima faza situatia a devenit de-a deptul comica spunandu-mi-se :" Imi pare rau ca nu poti sa accepti ca eu am o opinie total diferita de a ta in ceea ce priveste modul in care iti cresti copilul. Si sincer, nu ma dau dupa salcam, dar mi-ar placea sa il cresti altfel." Si m-am amuzat foarte tare, asa cum n-am mai facut-o de multa vreme.Si vorbeam cu D. intrebandu-ne amandoi cum pot face oameni necunoscuti total noua, afirmatii de asemenea anvergura despre copilul nostru?Vorba lui :" alooooo, doamna in cauza, se vorbeste despre fiul meu aici si nu despre un copil institutionalizat asupra caruia disputam pareri pro sau contra educatiei lui". Frate ori noi suntem total dusi de acasa ori lumea s-a intors cu cracii in sus, efectiv.Cum puii mei mah sa-ti zica cineva ca i-ar placea ca al meu copil sa fie crescut altfel? :-D
Oare oamenii astia nu au habar ca suntem facuti din aluat diferit, ca nu toti gandim, ne exprimam si reactionam la fel? Oare atunci cand dau sfaturi d-astea mai mult decat " intelepte si pertinente " , se gandesc ca scot din condei sau pe gura niste chestii care le sunt benefice DOAR  lor si familiei lor, dar pentru altii poate sunt  nocive total?Daca un barbat mananca zilnic o shaorma si se simte multumit si impacat si stomacul lui ii zice "saru'mana pentru masa"  asta nu inseamna ca toti barbatii din lume vor sa manance zilnic fast-food si stomacul lor se satura cu asta.Sau poate nici n-au voie unii sa manace fast-food, poate sunt barbati care sunt bolnavi, care pot mananca numai mancare calda din " n" motive, poate sunt alti barbati care au alergie la praf, sau poate ca eu sunt asmatica si nu trebuie s-o spun in gura mare si e musai sa sterg zilnic praful, sau poate asa am eu un pitic pe cap ca un sugar trebuie sa creasca in curatenie perfecta.
Oamenilor dragi inainte de-a-i judeca pe altii si a arunca cu noroi in ei, uitati-va in curtea voastra, vedeti daca e totul in regula la voi acolo si apoi puteti sa dati sfaturi altora.Atata timp cat lucrurile nu functioneaza la voi ca unse, chill out, nu numai ca nu ar trebui sa dati sfaturi altora bagandu-va voi in familia lor, dar ar trebui sa va ganditi ce sa faceti ca sa mearga la voi lucrurile ok.
Daca una nu mai doarme cu barba-su si au relatii de cacao ar trebui sa-i spun si eu " sfatuind-o " ca un copil se dezvolta armonios nu tinut de ma-sa in brate toata ziua, ci intr-o familie unita,care se intelege, o familie  plina de dragoste si armonie?
In orice caz, am ajuns la concluzia ca exista o droaie de oameni naspa, oameni care se simt neimpliniti cu ei insisi din varii motive si atunci dau buzna in vietile altora permitandu-si sa isi vare coada si sa le faca ordine in vieti, in case si-n modul de crestere al copiilor( numai in budoar nu mi-au spus cum ar fi mai bine sa ma comport .
 Ma gandeam, atunci cand am fost sfatuita sa-l alint cu mult mai mult pe-al meu copil si nu el sa traiasca dupa al meu program ci eu dupa al lui , exact la mamele alea pe care eu personal le urasc de moarte, mi-am amintit cum gravida fiind am avut tot felul de temeri legat de asta si cum imi impuneam ca nu voi fi asa in veci,cum luptam cu mine si-mi spuneam ca maternitatea nu ma va schimba deloc si voi fi aceeasi eu.Mi-au trecuit prin fata ochilor acele mame care-si sufoca copiii cu dragostea lor, care nu-i lasa sa fie independenti absolut deloc , care nu-i lasa sa se descurce singuri in situatii diverse.Detest parintii care vorbesc la plural despre actiunea copiilor si anume fraze de genul :" noi plecam acum ca maine avem balet".Care "avem" draga?Maine ARE balet.Detest parintii care atunci cand baga cheia in contactul masinii se aude instant numai "Cutiuta muzicala si Itsi-Bitsi" , detest mamicile care plang odata cu ai lor copii in prima zi de gradinita / cresa ca nu vor progeniturile lor sa ramana acolo si urla ca apucatii, detest parintii care-si abandoneaza totalmente viata lor si traiesc numai prin copii, detest parintii care li se adreseaza copiilor numai cu diminutive si cuvinte inventate de ei " tisi " in loc de pipi si alte bazaconii de genul, detest femeile care dupa ce au un copil se departeaza de sot, nu mai contacte de niciun fel cu el, il abandoneaza total ca " nah! acum am copil si nu mai pot sa ma culc cu barbatul ca e copilul".
Ce ma sufoca de-a dreptul sunt muierile care in majoritate covarsitaore arata ca niste "doamne", durdulii, tunse scurt, cu radacina parului vesnic nevopsita, imbracate ca niste cuconitze si nemachiate sau machiate la repezeala si cu ruj pe dinti, ma exaspereaza petrecerile de familii cu copii sau concediile cu familii cu copii cand barbatii se aduna intr-un colt si cu berea in mana si tigara in gura povestesc de masini / motoare/ afaceri / politica in timp ce in celalalt colt se aduna femeile -mame  revarsandu-si toate excesul de foliculina si povestind  invariabil  despre ce a mai facut fii-miu/ fii-mea, despre alaptare, retete, doamna educatoare, pian, dans,cat de minunati sunt ai lor copii, etc.
Deci eu si D. clar nu facem parte din aceasta categorie, eu pe al meu baiat nu am sa-l cresc un pizder legat numai de ma-sa, va trebui sa stie sa se descurce singur in n situatii,va trebui sa se adapteze si cu bune si cu rele, va trebui sa fie ordonat, sa aiba o gandire sanatasa si organizata pentru a reusi in viata, va trebui sa stie sa faca si un curat, o mancare,o cumparatura, sa coasa un nasture, va trebui sa " lupte " prin viata ca a trai pe langa fusta mamii, pupat si imbratisat toata ziua nu inseamna viata, ci inseamna un viitor pampalache care la orice part ma va suna sa-i zic ce sa faca.
Frate va fi cap de familie, va avea sub aripa lui sa ocroteasca o nevasta si copii, cine stie ce timpuri vin si apuca, daca eu Doamne fereste intr-o zi dispar ?Daca, fereasca Dumnezeu, va fi nevoit sa treaca prin razboi ca bunicii nostri?Ce-o sa faca?O sa planga intr-un colt dupa mamica sau o sa ajunga psihopat ca nu va face fata situatiei?
Imi doresc un fiu- viitor barbat puternic, un om pe care sa te poti baza, imi doresc un fiu despre care sa-mi zica viitoarea nora cu mandrie ca l-am crescut frumos, c-o ajuta si sunt amandoi impreuna la bine si la greu, imi doresc un baiat care sa fie independent, sa se descurce in orice situatie a vietii, buna sau rea, sa fie spontan si sa stie sa ia decizii curajoase cand este aczul.
Daca imi cresc sau nu bine copilul asta mi-o poate spune numai el, Guguluful  cel mic momentan, atunci cand va fi mare.Numai el ma poate judeca daca l-am crescut bine sau rau, daca l-am educat bine sau nu !!
Restul Mafaldelor...cand le mai apuca excesul de zel sa se bage in vietile si-n familiile altora, sa se uite mai intai la ele in ograda si sa se intrebe:" la mine este totul ok asa cum e acum?"  Si daca n-au ce face si le preocupa prea tare soarta altor copii, sa se inscrie voluntare la o fundatie de ajutorare a copiilor orfani.Atata timp cat un copil creste intr-o familie cu 2 parinti resposabili nu poate nimeni sa se pronunte absolut nimic despre el si in privinta lui caci nu e cazul !!
Acestea fiind zise la mai mare frate si asteptam cu mare interes sa vedem cum vor fi copiii Mafaldelor peste cativa anisori .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu