4 noiembrie 2009

Cum se scrie corect in limba ta materna?

De azi, m-am hotarat sa postez anumite greseli frecvente, pe care le fac unii "telectuali de vaza"  pe care i-am citit.Mi se pare de-a dreptul jenant sa te dai mare si  rotund ca esti nu stiu ce big chief  pe la nu stiu ce multinationala, sa te umfli in pene ca esti super citit si super intelectual criticandu-i, judecandu-i si aruncand cu oua stricate in altii, sa iti permiti sa tragi concluzii " dastepte rau " ca altii sunt mai mediocri decat tine, atunci cand tu esti nasol rau si de-a dreptul de cacao, deoarece in limba-ti materna scrii asa cum iti mai amintesti de prin clasa a 4-a... ca e mult de atunci,asa-i?
Nu pot sa pricep cum unii oameni, din pacate destui la numar si care detin chiar functii de dascali, ceea ce mi se pare oripilant, vorbesc si scriu fara sa foloseasca corect genitivul.Fratilor, chestia aceasta o invatam, in pana mea, in scoala generala primara.Cum dracu' iti vine sa zici : ii dau cartile lu' Andreea in loc de ii dau cartile Andreei???
Multi care nu locuiesc in capitala o baga p-aia cu " la noi in Ardeal sau in Moldova datorita accentului asa vorbim".Ha?? Pai ce-are madame sula cu prefectura? Una este accentul si alta este genitivul! Ca sa nu mai zic, ca sunt o groaza de oameni care scriu "vre-o / vre-un" in loc de "vreo sau vreun" .
Iata ce zice la carte :
" VREĂ�N, VREO adj. nehot., pron. nehot. I. Adj. nehot. 1. Care este un (sau o) oarecare; careva. 2. Aproximativ. ♦ (Cu valoare adverbială) Cam, circa. Vreo doi. ◊ Expr. Vreo doi (sau două)=câţiva (sau câteva). II. Pron. nehot. (Ă�n forma vreunul, vreuna) Cineva, oarecine, oarecare; careva. [Pr.: vre-un. – Var.: vrun, vro adj. nehot., pron. nehot.] – Lat. *vere-unus."  sursa: dexonline.ro
Daca povestim de a scrie corect romaneste, mi-am adus aminte iar de forumul cu pricina, unde majoritatea " doamnelor " de acolo scriau public ca ai lor plozi trag "besinele". Hahaha...exact asa se spune corect in limba romana : "besinele". :-))) Cuvantul asta ma amuza tare de tot, una pentru ca este regionalism moldovenesc si l-au imprumutat tantile care se imbraca de la mari brand-uri si doi la mana pentru ca daca te vrei elevata si vrei sa te situezi la un nivel de unde ai putea sa faci cuiva o observatie, cu siguranta ai scrie pe un forum public despre problema aceasta, folosind niste cuvinte mai elevate si anume : flatulenta sau gaze sau totusi parturi, dar nu-mi scrie frate mie de "besini" ca mi-ai dat cu firma in cap !
Iata iar ce zice carticica :
" bășínă (bășíni), s.f. – Vînt, pîrț. – Var. (Mold.) beșină  Der. bășinos, adj. (care face vînturi; pîrțîit; laș). V. și băși.
BĂȘÍNĂ, bășini, s.f. Gazele eliminate din intestin."
Apoi, sunt  o majoritate covarsitoare care habar n-au ca-n limba lor ( dar se lauda ca vorbesc alte t-spe mii de limbi straine " la perfectie" cand ei habar n-au, bietii, p-a lor materna s-o gangureasca corect ) se spune si scrie "voiam" si nu "vroiam" caci arata cam asa conjugat  verbul " a voi " la imperfect: eu voiam , tu voiai, el voia, noi voiam , voi voiaţi, ei voiau
si verbul " a vrea": eu vréam, tu vréai, el vréa , noi vréam , voi vréati, ei vréau
"vroia" nu exista. 
Cam asta a fost pentru astazi, urmeaza sa tot scriem aici, pe masura ce vad si alte lucruri demne de trecut la catastif, sa stiti tantilor care ma cititi de zor ( se stiu ele bine care-s ), mai bine folosesc in scris cate jargoane imi pofteste sufletul, folosind si cuvinte rusinoase pentru voi gen "poola" sau " fut" s.a.m.d. decat sa fac pe marea printesa, educata si stilata, cu-n limaj educat si de mama heroina  si sa scriu gresit in limba-mi materna, sa folosesc cuvinte si expresii din categoria regionalismelor.Mai bine suna parca pat decat sa spun futelnita,asa-i? ( si nu va ganditi ghiduselor iar la futai ca e vorba doar de-un simplu pat :-D
Pentru data viitoare vreau sa vad care stiti ce-i ala "laboselul" ? ( sper ca nu va ganditi si aici la laba ?!)
Si sa nu uit sa scriu ceva ce am citit si mi-a placut :" SUNT ATAT DE PUTINI OAMENI CARE INCA VORBESC CORECT IN LIMBA ROMANA, INCAT AR TREBUI PREMIATI !! "

4 comentarii: