4 decembrie 2009

Mos Craciun exista!

Acum un secol si ceva, pentru ca a vrut sa afle adevarul gol-golut despre Mos Craciun, o fetita din New York, Virginia O’Hanlon, a trimis o scrisoare ziarului “The Sun”: “Am opt ani si unii dintre prietenii mei spun ca Mos Craciun nu exista.


Tata zice ca tot ce se scrie in “Sun” este adevarat. Spuneti-mi, va rog, exista Mos Craciun?”. Fericite vremurile de altadata, cand parintii si copiii mai credeau in cele scrise la ziar! Scrisoarea i s-a parut redactorului sef atat de importanta, incat i-a cerut unui editorialist cu experienta, Francis P. Church, sa raspunda chiar pe prima pagina.
“Virginia, micii tai prieteni de joaca nu au dreptate. Multi copii cred numai ceea ce vad. Ei cred ca exista numai ceea ce pot pricepe cu spiritul lor de copil. Ca apartine unui om mare sau unui copil, spiritul uman, in general, e mic. In cosmos s-ar pierde ca o insecta marunta. O minte de furnica nu e de ajuns pentru a cuprinde si a intelege tot adevarul.
Virginia, Mos Craciun exista asa cum exista iubirea, daruirea, cinstea, credinta, sinceritatea, respectarea cuvantului dat. Si numai pentru ca toate acestea exista viata noastra este frumoasa si senina. Fara Mos Craciun lumea ar fi atat de trista! Fara el n-ar mai exista, nici o fetita ca Virginia, nici credinta, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viata atat de frumoasa. Abia daca s-ar mai distinge un licar de frumusete. Chiar si lumina copilariei, cea care face lumea sa straluceasca, ar pali.
Mos Craciun exista! Altfel n-am putea crede in basme. Sigur, in ajun, ai putea cere tatalui tau sa puna oameni sa-l caute si sa-l prinda. Probabil ca n-ar reusi sa-i dea de urma. Si? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea asa de usor. Asta nu dovedeste nimic. Lucrurile cele mai importante si mai frumoase sunt adeseori invizibile. Cati oameni au avut norocul sa vada zanele dansand in luminisuri sub razele lunii? Si totusi, ele exista! A-ti imagina toate minunile si a le mai si vedea, asta nu poate nici cel mai intelept om din lume. Indiferent cat vezi, nu vezi niciodata totul. Ai putea sa desfaci un caleidoscop si sa cauti minunatele figuri ascunse acolo. Vei gasi doar cioburi colorate. De ce? Exista mereu un val care acopera lumea adevarata si pe care nu-l poate destrama nici cea mai mare putere din lume. Numai credinta, poezia si iubirea il pot ridica putin, atat cat sa vedem frumusetea si splendoarea de dincolo. Ai putea sa intrebi: “Acesta este adevarul gol-golut despre Mos Craciun”?. Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevarat si mai trainic!
Mos Craciun traieste si va trai vesnic! Va exista peste zece ani si peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor ca tine si fiecare inima primitoare.
Craciun Fericit, Virginia, al tau Francis Church.”
Schimbul de scrisori dintre Virginia si Francis Church dateaza din anul 1897. Au trecut 110 ani de atunci. Pana la incetarea aparitiei ziarului “Sun”, in 1950, a fost reprodus in fiecare an, de Craciun, pe prima pagina a ziarului. Apoi stafeta a fost preluata de ziarul german “Welt am Sonntag”, iar acum si de “Formula AS”.
Eram gata cu articolul cand am aflat ca in discutie au intervenit si oamenii de stiinta. Ei zic ca daca Mos Craciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Mos Craciun induce copiilor notiunile de “bine” si de “rau”. Ajuta la dezvoltarea morala a celor mici si este un ajutor pretios pentru parinti. Pacat ca oamenii de stiinta, care au mania exactitatii, sunt mereu gata sa sfasie valul de pe minunile si misterele lumii. “Pacat” de care sunt constienti. Ei regreta ca mitul, magia, legenda lui Mos Craciun s-au destramat de cand lumea pune pe primul plan rationalul. Aflat pe partea cealalta a muntelui, abia mai murmurand “unde esti copilarie”, cred cu tarie in explicatia ziaristului de la “The Sun”. Mos Craciun exista! Exista pur si simplu! Si va exista atata vreme cat pe lumea asta vor exista copii!
Sarbatori fericite!  Articol preluat de pe www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu