25 noiembrie 2009

Ce am mai citit in ultima vreme

 Am terminat de citit 2 carti superbe, una insa m-a emotionat ingrozitor, o carte care mi-a mers direct la suflet.

 " Leandrul alb " de Janet Fitch      
LEANDRUL ESTE UNEORI OTRAVITOR. CA SI DRAGOSTEA UNEI MAME
Astrid Magnussen este o fetita de 12 ani care locuieste in California cu mama ei, Ingrid, o poeta cu spiritul liber. intr-o zi, Ingrid se indragosteste de un barbat care ii fr�nge inima si ii distruge viata. Pentru a se razbuna, Ingrid il ucide cu otrava florii ei preferate: leandrul alb. Ea este trimisa la inchisoare pe viata, iar Astrid incepe peregrinarile prin nenumarate orfelinate. Timp de aproape un deceniu, ea cunoaste dragostea interzisa, religia, amenintarea mortii, drogurile, foametea si sentimentul de a fi iubita. in toti acesti ani, ea tine legatura cu mama ei prin scrisori. Si, in timp ce Ingrid ii insufla fiicei ei puterea de a supravietui, Astrid isi invata mama ce inseamna dragostea adevarata.
Ce-a de-a doua carte , tot atat de faina, se numeste : "Suferintele lui Richard Feverel" de George Meredith  

Suferinţele lui Richard Feverel“, o adevărată chintesenţă a artei şi gândirii meredithiene, roman care, pe parcursul anilor, avea să se bucure în literatura engleză de o generoasă popularitate, apărea în 1859, impunând dintr-odată în atenţia criticii şi a publicului o personalitate complexă şi incitantă, de-a dreptul incomodă prin curajul şi francheţea cu care ataca o serie de tabuuri ale epocii.
S-a spus despre „Suferinţele lui Richard Feverel“ că este o carte scrisă numai pentru bărbaţi, romanul cel mai imoral din literatura engleză (volumul a fost repede retras din circuitul bibliotecilor publice), şi totuşi sensul lui profund actual a fost sesizat de toţi recenzenţii. Iată, de pildă, ce nota criticul literar al revistei „The Spectator“ în cronica sa din 9 iulie 1859: „...Sir Austin nu este un caz tipic, şi totuşi, oricât ar părea de ciudat, concepţiile sale cu privire la relaţiile dintre tată şi fiu sunt împărtăşite de nenumăraţi părinţi de bună-credinţă care, fără să-şi dea seama, comit şi ei aceleaşi greşeli ca şi el.“ Virgil Lefter
Azi mi-am cumparat o alta carte, care cred eu, va fi foarte interesanta si anume:" Doctori ucigasi" de Colin Evans
Departe de a fi o colecţie de legende urbane sau o operă de ficţiune, volumul semnat de Colin Evans vă prezintă treisprezece istorii reale şi foarte minuţios documentate despre medici dovediţi a fi criminali în serie. În spatele unor crime înfiorătoare şi al unor numeroase dovezi de malpraxis, stau orgii şi obsesii personale ale unor oameni bolnavi care nu doar că nu şi-au făcut meseria cum se cuvine, ci s-au şi folosit de ea pentru punerea în practică a unor scenarii terifiante.De cele mai multe ori, persoanele apropiate au fost primele victime ale acestor asasini, care nu au ezitat să îşi ucidă fii sau soţiile pentru a-şi satisface nevoia de bani şi putere. Este cazul dr. Robert George Clements, care a reuşit să îşi ucidă patru neveste fără să stârnească multe bănuieli. Mobilul său a fost, de fiecare dată, averea acestora, iar metoda folosită, injecţiile cu morfină. Cazul doctorului Charles Edward Friedgood este relevant pentru modul în care unele spitalele sau medici trec cu vederea practici greşite ale colegilor lor. Mulţi dintre colegii doctorului Friedgood ştiau de operaţiile chirurgicale prost efectuate şI de faptul că fusese concediat de la şase spitale, dar nu a fost reclamat niciodată Asociaţiei Medicale Americane. Friedgood a fost prins în cele din urmă şi condamnat pentru uciderea soţiei sale, iar statul New York a aprobat o lege care le interzicea doctorilor să semneze certificatul de deces al unei rude, dispoziţie numită Legea Friedgood.Pasionat încă din copilărie de criminalistică, Colin Evans este şi unul dintre cei mai faimoşi autori din domeniu. Specialistul în antropologie medico-legală a decis să popularizeze munca şi metodele criminaliştilor. A mai publicat “The Casebook of Forensic Detection: How Science Solved 100 of the World’s Most Baffling Crimes” (1998); “A Question of Existence: The Casebook of Great Forensic Controversies, from Napoleon to O.J.” (2002); “Great Feuds in History: Ten of the Liveliest Disputes Ever” (2002); “Murder Two: The Second Casebook of Forensic Detection” (2004); “The Father of Forensics” (2006)







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu