31 martie 2011

O primavara clasica

De astazi am sa scriu despre compozitori clasici , despre cei care-mi plac la nebunie sau despre cei pe care-i "gust" mai putin.E trist tare ca lumea s-a manelizat si din generatia tanara putini sunt cei care mai asculta muzica clasica, cei care au un abonament la Ateneu de exemplu, cei care merg la opera pentru un spectacol reusit.
Aceste postari vor debuta cu romanticii care mie-mi plac la nebunie.Cine sunt compozitorii romantici?
" Compozitorii romantiic sunt acei compozitori care au creat muzică în era romantică, între aproximativ 1815 şi 1910. Perioda nu trebuie confundată cu aceea de trecere dintre romantism în literatură şi istoria culturii, care este datată între 1770 şi 1850. Astfel, nu toţi compozitorii "romantici" sunt asociaţi "romantismului", iar unii care sunt asociaţi cu anumite aspecte ale mişcării romantice nu sunt consideraţi compozitori "romantici". "
sursa: aici

Dintre toti romanticii cel mai mult il iubesc pe Frederic Chopin.Cine nu l-ar putea iubi pe Chopin?

" FREDERIC CHOPIN S-a nascut ca Fryderyk Franciszek Chopin, schimbandu-si numele cand a plecat la Paris la varsta de 20 de ani. Numele sau apare si ca si Szopen in textele poloneze.
 S-a nascut la 1 martie 1810, desi certificatul sau de nastere ii listeaza nasterea ca 22 februarie in localitatea Żelazowa Wola langa Sochaczew, in regiunea Mazovia din Polonia centrala. Parintii sai au fost Mikołaj Chopin, un polonez de origine franceza si Tekla Justyna Krzyżanowska. Talentul muzical al lui Chopin a devenit evident la o varsta timpurie si poate fi comparat cu talentul tanar al lui Mozart. La varsta de 7 ani, Chopin scrisese deja doua piese. Copilul minune Chopin a fost mentionat in ziarele varsoviene si a devenit atractia receptiilor aristocratice din capitala poloneza.
 De asemenea, Chopin a inceput sa dea concerte pentru evenimente caritabile. Primele lectii de pian profesioniste le-a primit de la violonistul Wojciech Zywny. Acestea au inceput in 1816 si au durat pana in 1822, cand cunostintele lui Chopin le-au depasit pe cele tutorelui. Dezvoltarea talentului lui Chopin a fost continuata de Wilhelm Wurfel (nascut in 1791 in Bohemia). Acest pianist si profesor la Conservatorul din Varsovia i-a oferit lui Chopin lectii valoroase. Din 1823 pana in 1826, Chopin a fost elev la Liceul din Varsovia, unde tatal sau era profesor. In toamna anului 1826, tanarul Chopin a inceput sa studieze la Conservatorul din Varsovia teoria muzicii si compozitie cu compozitorul Jozef Elsner. In 1831, a plecat din Polonia spre Viena, in final ajungand la Paris, unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii.
 Cariera de la Paris Chopin a vizitat Viena pentru prima data in 1829, cand a interpretat la pian si a primit multe aprecieri de la critici. Anul urmator s-a intors la Varsovia si a dat unul din concertele sale de pian la Teatrul National, in data de 17 martie. In 1831, Chopin a plecat din Polonia definitiv si s-a stabilit in Paris. Aici a lucrat la primele sale balade si la prima sa lucrare. In primii sai ani din Paris, s-a imbolnavit de tuberculoza, o boala care l-a afectat toata viata. Anii 1830 au fost foarte productivi pentru compozitor.
 A completat printre cele mai faimoase lucrari in acest timp si a avut diverse concerte, majoritatea dintre ele primind comentarii foarte favorabile de la critici. Pana in 1838, Chopin a devenit faimos in Paris. Printre cei mai apropiati prieteni erau compozitorul de opera Vincenzo Bellini si pictorul Eugene Delacroix.
 Desi le-a criticat cateodata muzica, Chopin a fost in relatii amicale cu Hector Berlioz, Franz Liszt si Robert Schumann, si le-a dedicat fiecaruia cateva compozitii. In ceea ce priveste viata amoroasa, a tinut sa-si ascunda relatiile care s-au dovedit ulterior a fi destul de numeroase. Femeile se simteau foarte atrase de el, mai ales datorita sarmului si tinutei sale princiare. Unica sa relatie publica si de durata (1838-1847) a fost cea cu scriitoarea Georges Sand.
 Despartirea lor a survenit din cauza numeroaselor neintelegeri cu copiii lui Sand (Solange si Maurice). Aceasta disputa l-a facut pe Chopin sa afirme: "Oamenii de geniu nu trebuie sa aiba copii, caci acestia cu siguranta vor iesi nereusiti".Ultimele cuvinte rostite de Frederic Chopin pe patul mortii au fost: " Mi-a promis ca o sa mor doar in bratele ei" (referindu-se la Georges Sand care nu i-a stat la capatai inainte sa moara). Scriitoarea nu a fost prezenta la inmormantarea amantului si a unicului barbat pe care l-a iubit cu adevarat. "

sursa : aici



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu